به مناسبت روز جهانی هاری:
هاری؛ از پیشگیری تا درمان
28 سپتامبر مصادف با 6 مهر ماه روز جهانی «هاری» است که به پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت به ثبت رسیده است.
هدف از این نامگذاری جلب حمایت و مشارکت تمامی اقشار جامعه و همچنین ایجاد تعهد و هماهنگی در سازمان ها، نهادهای دولتی و عمومی غیردولتی برای مقابله با این بیماری است.
به همین بهانه با کارشناس واحد مراقبت و پیشگیری از هاری بیمارستان علیبنابیطالب(ع) گفتوگو کردیم و از وی درباره بیماری هاری و خدمات این واحد برای مقابله با بیماری هاری سوال کردیم.
بیماری هاری چگونه بیماریست؟
سعید کلانترینژاد درباره این بیماری گفت: هاری یک بیماری حاد ویروسی است که موجب آنسفالومیلیت در انسان و همه پستانداران خونگرم میشود. این بیماری یکی از مهمترین و قدیمیترین بیماریهای ویروسی قابل انتقال از حیوان به انسان است. اهمیت بیماری به دلایل میزان کشندگی بالا(صد در صد)، افزایش روند موارد حیوانگزیدگی در جوامع مختلف، تلفات و خسارات اقتصادی در دامها می باشد.
کلانترینژاد در جواب "راه های سرایت این بیماری کدامند؟" گفت: ویروس از طریق بزاق حیوان مبتلا به هاری و پس از گازگرفتگی یا ایجاد خراش، وارد بدن انسان و سایر جانوران شده و پس از ورود به اعصاب محیطی، بهسوی دستگاه عصبی مرکزی رفته و شروع به تکثیر مینماید.همچنین تماس بزاق حیوان آلوده با چشم، دهان یا بینی نیز میتواند باعث انتقال هاری شود. همچنین انتقال فرد به فرد بیماری بین انسانها نادر است و با تماسها و ارتباطات عادی افراد مانند لمس کردن یا دست دادن، ویروس هاری منتقل نمیشود.
اگر دچار گزش حیوانات شویم چه کنیم؟
وی در خصوص راههای پیشگیری از ابتلا به هاری گفت: افرادی مانند کارکنان آزمایشگاه تشخیص هاری، دامپزشکان، شکارچیان، دامپروران، مأمورین حفاظت محیط زیست، جنگلبانان، کارکنان کشتارگاه، کسانی که در تعلیم و تربیت سگ را به عهده دارند و بهطور کلی کسانی که به نحوی ممکن است مورد گازگرفتگی حیوانات قرار گیرند و با حیوانات در تماس هستند، باید علیه بیماری هاری واکسینه شوند.
همچنین انجام واکسیناسیون هاری قبل از 10 روز پس از گزش، میتواند از بروز این بیماری جلوگیری کند. واکسن هاری در صورت تزریق زودهنگام، به میزان ۱۰۰ درصد مؤثر است و در صورت تأخیر در تزریق نیز همچنان شانس موفقیت دارد. در صورت تماس با گزش یا خراش حیوان شستن محل گزیدگی و خراشیدگی به مدت ۱۵ دقیقه با آب و صابون، مواد ضد عفونی یا مواد شوینده ممکن است تعداد ذرات ویروسی را کاهش دهد و تا حدودی در جلوگیری از ابتلا، مؤثر باشد.
درمان بیماری هاری چگونه است؟
کارشناس مبارزه و پیشگیری از هاری درباره درمان هاری گفت: درمان بیماری هاری پس از گازگرفته شدن توسط حیوان هار صورت میگیرد و شامل دوزهای ایمونوگلوبولین هاری انسانی میباشد و باید در اولین فرصت تزریق شود.
واکسن هاری دوز اول در همان لحظه و یا حداکثر در روز اول و سپس در روزهای ۳، ۷ و ۱۴ دوزهای بعدی برحسب روز اول تزریق خواهند شد. از آنجایی که حیوان هار حداکثر ۱۰ روز زنده خواهد ماند بنابراین اگر پس از ۱۰ روز حیوان زنده ماند نیازی به تزریق دوز چهارم واکسن برای فرد گزیده شده وجود ندارد و همان سه دز کفایت میکند. (زنده ماندن حیوان پس از ۱۰ روز به این معنی است که حیوان مبتلا به هاری نبوده است.)
همچنین افرادی که قبلا واکسن هاری را دریافت کرده اند در صورت گزیده شدن توسط حیوان هار باید دو دوز واکسن تقویتی در فاصله سه روز بعد از گزیده شدن دریافت کنند و نیازی به تزریق سرم هاری نخواهند داشت.
سعید کلانترینژاد در خصوص خدمات واحد مراقبت و پیشگیری از هاری بیمارستان علیبنابیطالب(ع) گفت: این واحد
در اورژانس بیمارستان مستقر است و به صورت 24 ساعته آماده ارائه خدمت به مراجعین میباشد. همچنین از ابتدای سال تاکنون تعداد 1234 حیوان گزیدگی گزارش شده که تمامی این موارد جهت انجام واکسیناسیون به این مرکز مراجعه و تحت درمان قرار گرفتند. خوشبختانه در سال جاری به دلیل مراجعه به موقع، مرگ ناشی از هاری در دانشگاه رفسنجان گزارش نشده است.
نظر دهید